Velkommen til Børnehaven
Velkommen til børnehaven i Lønhuset.
Vi glæder os til at tage godt imod jer og håber at dit/jeres barn falder godt til hos os. Børnehaven er en del af den integrerede institution Lønhuset, som har en normering på 26 vuggestuebørn, 59 børnehavebørn. Lønhuset er en del af Område Æbelholt med i alt 8 dagtilbud og en sektionsleder.
Vi er beliggende Løngangsgade 19, 3400 Hillerød.
Vores tlf.nr. 72324390. Skal du i kontakt med vores leder kan du ringe på telefon nr. 72324399 eller sende en mail til: psso@hillerod.dk.
Dit/jeres barn bliver tilknyttet en kontaktperson, som vil tage imod jer på første dag på et aftalt tidspunkt.
Personalet i børnehaven er: Katia, Tina, Hanne B, Marie, Susanne, Henriette, Maluna, Luka, Mikkel.
Børnehaven rummer 3 grupperum Tårnet, Slottet og Riddersalen som er indrettet med fokus på forskellige læringsmiljøer og funktionaliteter. I Riddersalen har vi 2-3 ressourcepladser, som visiteres fra hele kommunen. En ressourceplads er for de børn der ligger et sted mellem almen- og specialområdet.
Praktisk info.
Opstart i børnehaven. Det er forskelligt, hvordan børn reagerer, når de begynder i børnehave, men det er vigtigt, at barnet får lov til at se os an og erfare, at det er et rart sted at være med omsorgsfulde voksne og lærerige fællesskaber.
Derfor forventer vi, at I som forældre afser tid til, at opstarten bliver så optimal som mulig for jeres barn. Vi ser gerne, at en af jer bliver sammen med barnet de første dage, og derefter lader barnet være her et par timer om dagen uden jer. Vi tilpasser indkøringen efter jeres barns behov og øger langsomt tiden i takt med at jeres barn virker tryg.
I aftaler nærmere med stuen omkring opstart og mødetid. I kan kontakte os på tlf.nr. 72324390. Oftest aftaler vi at I møder ind første dag kl. 10.00. Derefter aftaler I dag for dag sammen med personalet.
Hvis barnet kommer fra en anden institution, er det vigtigt at vi får overleveringspapir forud for opstart. I kan evt. komme på besøg forud for opstart og aflevere papirerne til os.
AULA - Kommunikationsplatform.
I skal logge på AULA som er den digitale kommunikationsplatform vi benytter i Lønhuset og Hillerød Kommune. Det er her vi sender nyhedsbreve, opslag/billeder fra hverdagen, tilmelder jer arrangementer/ferier samt meget andet der vedrører jeres barn.
Første gang I logger på skal I benytte jeres NEM-id og så laver I nyt brugernavn og adgangskode.
I kan hente en app ”Aula” samt Aula – komme/gå modul der giver mulighed for at logge på via telefonen. Dog får man mest udbytte af at logge på via en stationær computer.
I AULA skal I udfylde forskellig relevant data omkring jeres barn så som telefonnumre, læge, vaccinationer m.v. Det er vigtigt, at vi altid kan få fat i jer, så husk altid at oplyse hvis der sker ændringer.
Aflevering og afhentning.
Alle børn skal vaske hænder udenfor før de bliver afleveret og når de går hjem. På en måde nedbringer vi smitte af diverse sygdomme.
Når barnet har fået overtøjet af, afleveres barnet til en voksen. Det er vigtigt for barnet, at vi har en god afleverings/afhentningssituation, hvor vi får sagt goddag / farvel, til hinanden. Det er vigtigt, at aflevering og afhentning ikke trækkes ud – f.eks. max 10 minutter. Da dette kan gøre det sværere for jeres barn.
I tjekker ind og ud på vores iPads der hænger i gangen når man er kommet ind ad hoveddøren. I skal dog altid have sagt farvel til en voksen.
Husk at orientere os via AULA, hvis andre skal hente jeres barn, eller I bliver forsinket når I skal hente barnet.
Når I går ind/ud af lågen på legepladsen, så vær opmærksom på at der ikke smutter andre børn med ud og at lågen er korrekt lukket.
Morgensamling.
Vores morgensamling starter kl. 9.00 og det virker forstyrrende for de øvrige børn såfremt et barn bliver afleveret efter vi er gået i gang. Har I brug for en morgen hvor i kan sove lidt længere er I velkomne til at komme efter kl. 9.30.
En typisk dag i børnehaven.
Kl. 6.45: Børnene modtages fælles i Riddersalen (børnehaven)
Kl. 8.00: Børnehaven fordeler sig efter hvor mange børn og voksne som er mødt ind, og åbner op i Slottet og Tårnet.
Kl. 9.00 - 9.30: Børnene bliver opdelt i tre mindre grupper. Hver gruppe holder formiddagssamling, hvor vi først spiser og får lidt at drikke. Vi forbereder børnene på hvad vi skal lave i dag, og børnene fortæller om de ting som de er optagede af. Afhængig af hvad vi øver os på eller har af tema, læser vi en historie, synger eller laver historiefortælling/mini teater.
Kl. 9.30 – 10.45: I dette tidsrum foregår forskellige planlagte vokseninitierede aktiviteter ud fra et givent læreplanstema.
Kl. 10.45: Vi spiser frokost.
Kl. ca. 12.00 – 14.00: Børnene er ude på legepladsen i al slags vejr.
Kl. ca. 14.00-14.30: Børnene får eftermiddagsmad og som regel læser vi en historie eller taler om de ting som optager os. Det kan både foregå ude eller inde afhængigt af børnenes behov samt vejrforhold.
Kl. 14.30-16:00: Børnene har mulighed for at lege på tværs af stuerne, udenfor på legepladsen eller deltage i mindre aktiviteter.
Kl. 16.00-17.00: De børn og voksne som er tilbage går sammen den sidste time.
Mad og måltider i børnehaven.
Vi er så heldige, at have vores egen køkkendame som laver mad til alle børn og voksne i Lønhuset.
Vi arbejder ud fra, at maden er varieret sammensat, så barnet får de vitaminer og mineraler det har behov for. Vi efterlever fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd, samt forsøger at købe så meget økologisk som muligt – pt. er 90 % økologiske dagligvarer.
Vi har fokus på selvhjulpenhed omkring måltidet samt det at være madmodig/madglad.
Skiftetøj.
Garderoben skal indeholde:
- Altid mindst et sæt skiftetøj (bukser, bluse, strømper)
- To sæt undertøj
- Regntøj og gummistøvler
- Hjemmesko
- Overtøj efter årstiden
- Fodtøj efter årstiden
- Sut
- Evt. sovedyr
Der skal være navn i alt tøj samt sko! Undgå snore og lign. i børnenes tøj, som kan sætte sig fast i legeredskaber!
Bleer.
I skal selv medbringe bleer til jeres barn og løbende fylde op i kurven på badeværelset. Så husk at tjekke barnets kurv på badeværelset jævnligt.
Middagssøvn.
De yngste børnehavebørn kan fortsat have brug for at sove/hvile sig i middagsstunden. Hvert barn får tildelt deres egen madras og lille sovepose. Børnene sover inde i Dragehulen.
Sygdom.
Hvis jeres barn bliver syg i løbet af dagen, ringer vi efter jer. Hvis jeres barn er syg hjemme, skal I give os besked (helst inden kl. 9.00). Har barnet opkast eller diare anbefaler vi at de blive hjemme til afføring er normal og de har haft 48 timer uden opkast.
Barnet kan komme i børnehave når det er frisk nok til at indgå og deltage i dagens aktiviteter på lige fod med de øvrige børn.
Husk at give besked ved smitsomme sygdomme.
Medicin.
Hvis jeres barn er kronisk syg og har brug for medicin, mens det er i børnehave, skal I medbringe en lægeinstruks fra den læge, der har udskrevet medicinen. Vi må ikke give medicin for f.eks. infektioner såsom penicillin.
Møder.
Du er altid velkommen til at tage fat i personalet og bede om et møde. Så sætter vi tid af til at være nærværende i dialogen med jer. I må gerne fortælle om emnet for dialogen så vi kan forberede os bedst muligt. Vi indkalder også jer når vi tænker, at det kunne være relevant med en dialog omkring jeres barn. Forud for mødet udfylder vi et skema, så I kender dagsorden og indhold for mødet - så I også kan reflektere inden vi mødes.
Hvis i undrer jer over noget, så hiv endelig fat i os og spørg
Fødselsdag.
Vi vil gerne være med til at fejre jeres barns fødselsdag. Den kan fejres i børnehaven, nærmere aftale laves med personalet. Husk at tage højde for Lønhusets sukkerpolitik.
Ferie/fridag og lukkedag.
Holder barnet fridage eller ferie, vil vi gerne orienteres.
Ved planlægning af hovedferierne, skal I logge på AULA og overholde deadline for tilbagemelding. Det er vigtigt for planlægningen af personalets afspadsering/ferie samt prioritering af ressourcerne fordelt gennem året.
Jeres små børn er ikke omfattet af nogen ferielov, men vi forventer, at jeres barn holder sommerferie sammen med jer. Små børn har brug for ferie og pause fra hverdagen samt nærvær fra de tætteste omsorgspersoner. Vi anbefaler, at barnet holder 2-3 ugers sommerferie samt 3 uger fordelt ud over resten af ferieåret. Det er vigtigt, at barnet får mulighed for at ”lade op” til at møde børnehavelivets krav og udfordringer.
Opslagstavler.
I gangen ved hoveddøren er der opsat opslagstavler, som indeholder oplysninger om aktiviteter, nyt fra køkkenet og vigtige informationer fra dagligdagen. Samt en oversigt med billeder over personalet.
Åbningstider.
Mandag – torsdag ……………6.45 - 17:00
Fredag ………………………….. 6.45 - 16.15
Lukkedage
Dagen efter Kristi himmelfartsdag
Grundlovsdag (her tilbydes ikke sampasning)
Juleaftensdag (her tilbydes ikke sampasning)
Nytårsaftensdag (d. 31. december)
Lukkeuger
Hillerød Kommune holder lukket i uge 29 og 30 – de børn som har brug for pasning, samles i et hus i Midtbyen.
Alternativ pasning
Dagene imellem Jul og Nytår – de børn som har brug for pasning, samles i et hus i Midtbyen.
Pædagogik –kort fortalt.
Kerneopgaven i Lønhuset er:
"Vi vil gøre børn klar til at mestre det næste"
Vores værdier:
- Tillid, nærvær og tryghed
- Udviklende leg, læring og dannelse
- Et godt forældre samarbejde
- Et godt og konstruktivt tværfagligt og internt samarbejde med afsæt i nysgerrighed og professionalisme.
- Selvhjulpenhed i fokus.
I Lønhuset har vi fokus på at understøtte børnenes selvhjulpenhed i hverdagen. Ved at du/I som forældre også hjemme arbejder med at understøtte dit barns selvhjulpenhed - styrker du barnets motorik, sanser, selvtillid og selvværd i hverdagen. Du er med til, at udfordre barnet tilpas i at være i en situation hvor de ikke helt kan, men hvor de øver sig for til sidst at lykkes med opgaven. Herved lærer de at holde ud og blive ved indtil det lykkes. En vigtig livslektie :0)
Som inspiration kan I følge dette link: https://www.youtube.com/watch?v=JOYfUBNPsRI
- Pædagogisk læringsmiljø, leg og læring.
- Læringsmiljøerne er at finde alle vegne gennem hele dagen. De ses gennem de børneinitierede lege hvor børnene får mulighed for at udvikle deres fantasi og samarbejdsevner. Med der er altid en voksen i nærheden til sikre, at den udvikler sig positivt samt hjælpe med at lede legen nye steder hen.
- Vores voksenstyrede aktiviteter er baseret på en legende og eksperimenterende tilgang ud fra Science. Her kan der opleves nyt og vi følger børnenes idéer eller det som de er optagede af. Der er mulighed for at bidrage med innovative og kreative løsninger i fællesskab med andre børn og voksne.
- Rutinesituationerne er også meget vigtige læringsmiljøer: Når vi vasker hænder, tager tøj af og på, hælder op med små kander m.fl. Når vi dækker bord udfordres den matematiske intelligens, når børnene skal tælle tallerkener og kopper.
- Selvhjulpenhed er i fokus i Lønhuset. Ved at guide og understøtte barnet i at blive selvhjulpen, styrker vi samtidigt barnets selvtillid. Barnet oplever succes, ved at øve sig og holde ud, så det til sidst lykkes med selv at lyne jakken eller tage sko på.
- Vi arbejder hele tiden på, at gøre barnet klar til "at mestre det næste". Vi har fokus på processen frem for produktet. og er samtidig bevidste om at skabe en balance mellem læringsmiljø, leg og læring. Vi arbejder hele tiden ud fra hvor er barnet nu i sin udvikling og hvad er næste skridt. Vi sørger for, at "skubbe" barnet tilpas. I Lønhuset arbejder vi også med at skabe børnefælleskaber på tværs af almen- og special.
- Legen – vigtigt redskab for læring.
Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer, hvor legen er grundlæggende, og hvor der tages udgangspunkt i et børneperspektiv.” (taget fra BUPL)
Gennem legen udvikler børn robusthed, kreativitet, innovation, nysgerrighed og sociale kompetencer. Legen understøtter børnene både socialt, følelsesmæssigt, kognitivt, sprogligt og det styrker børnenes selvreguleringsevne, som har stor betydning for deres personlige og sociale udvikling senere i livet.
I Lønhuset har vi fokus på at børnenes egne perspektiver og leg skal være styrende i vores pædagogiske arbejde, og at vores pædagogik og læring skal indgå i alle typer situationer gennem hele dagen – fx i rutinesituationer, i de planlagte pædagogiske aktiviteter og i de børneinitierede lege.
Vi har fokus på, at skabe gode legerum for børnene, som er med til at stimulere og give dem plads til deres spontane ytringer og meningsdannelse, ved at tilgodese legen.
Vi opmuntrer til variation og tager initiativer til at udvide børnenes egne lege.
Vi tilrettelægger stimulerende miljøer for forskellige lege, ved at have fokus på: formål, ting, indretning, afskærmning – TID.
- Udeleg:
Vi understøtter børnenes gode oplevelser i uderummet ved at være nærværende og deltagende i uderummet og i børnenes lege. Vi er opmærksomme, spørgende og kommenterende på børnenes lege i uderummet. Vi støtter børnenes udforskning af deres egne grænser for hvad deres krop kan mestre. Dette gør vi ved sprogligt at opmuntre børnene til at forsøge sig med nye kropslige udfordringer og ved at den voksne fysisk viser nye muligheder for leg og bevægelse. Vi er nærværende og har en kropslig tilstedeværelse.
Børn får stimuleret deres sanser ved at være i uderummet. Denne sanseoplevelse er nødvendig for at barnet kan lære deres krop at kende. Børn udvikler deres kropsbevidsthed og følelsesmæssige indtryk. De lære sig selv og sin krops formåen at kende når de leger udenfor.
Vores målsætning i Lønhuset er:
- At skabe et trygt og udviklende børnemiljø, i en rar, hyggelig og positiv atmosfære, baseret på et godt og respektfuldt forældre- og personalesamarbejde.
- At være anderkendende og inkluderende og se verden med barnets perspektiv.
Omsorgsfulde, nærværende, begejstrede og engagerede voksne, skaber trivsel og fælleskab for alle børn, så barnet føler sig værdifuld.
- At lære børnene tolerance og respekt for hinanden og vores forskelligheder.
- At have fokus på natur, udeliv, og hvilket giver gode muligheder for motoriske udfoldelser.
Udflugter, udeleg og –aktiviteter, gør børnene nysgerrige og giver mulighed for fordybelser.
- At have fokus på sproget, da det har stor betydning for, at barnet kan skabe gode relationer til andre børn og voksne, og er et godt grundlag, for at være med i fællesskaber.
Derfor vægter vi sproglig indsats højt, såvel skriftsprog som det talte sprog.
- Med venlig hilsen
Personalet i Lønhuset
Løngangsgade 19
3400 Hillerød Kommune
Telefon: 72324390
Hjemmeside: Lonhuset.aula.dk
Mail: psso@hillerod.dk